Markkinoiden historiaa

”Ensimmäiset 1700-luvun markkinat järjestettiin vuonna 1994 Asemies-tapahtuman oheistapahtumana.”

Tärkeitä kilometripylväitä

1994 – Kipinä syttyy

Isonkyrön kunta järjesti kesällä 1994 Asemiestapahtuman. Joukko paikkakunnan käsityöläisiä esillä Isonkyrön Kotiseutumuseon alueella.

1995 – Nimen ja ajankohdan määrittyminen

Jatkettiin markkinoiden järjestämistä. Keskiajalta saakka on Vanhan kirkon alueella vietetty markkinoita, niin Heikin-, Katariinan kuin Laurin-päivänäkin. Isonkyrön historia ja Napuen taistelu vuonna 1714 viitoitti nimen valintaa; Isonkyrön 1700-luvun markkinat.

Markkinatoimikunta

Aluksi 1700-luvun markkinat järjestettiin Isonkyrön Kotiseutuyhdistys ry:n alajaostona, kunnes vuonna 2018 perustettiin Isonkyrön 1700-luvun markkinat ry.

Kojujen ja tunnelman rakentaminen

Jo alussa päätettiin rakentaa omat kojut alueen yhtenäisen tunnelman vuoksi. Kukin myyjä somistaa myyntipaikkansa ajan henkeen sopivilla luonnonmateriaaleilla. Pakkauksissa ja esillepanossa vältetään muovia. Alueella toimivat toimitsijat, myyjät apulaisineen ja esiintyjät pukeutuvat vanhan ajan vaatteisiin.

Tapahtuma kasvaa

Isonkyrön 1700-luvun markkinat on Isonkyrön kunnan suurin yksittäinen tapahtuma. Aluksi markkinamyyjät olivat kaikki paikallisia, mutta jo varhaisessa vaiheessa myyjiä ryhdyttiin houkuttelemaan laajemmalta alueelta. Kojuja rakennettiin enemmän, aluetta laajennettiin niin paljon kuin se oli mahdollista ja markkinavieraita alkoi tulla yhä kauempaa. Nykyään myyjiä ja vieraita on paitsi kotimaasta, myös ulkomailta.

Yhteistyötä, kökkää ja talkoita

Ilman isokyröläisiä yhdistyksiä ei markkinoita olisi mahdollista toteuttaa nykyisessä mittakaavassa. Isonkyrön Kotiseutuyhdistys ry ja Isonkyrön kunta sekä seurakunta luovuttaa alueita markkinoiden käyttöön. Kojujen rakennus- ja purkutyöt ovat paikallisten Leijonien käsissä. Partiolaisten Vainion Vesat-lippukunta toimii tietullin kerääjinä. Metsästysseurat ja urheiluseura Kyrön Voima ohjaavat autot paikoitusalueille ja Zetoori Zäföörit kuljettavat markkinavieraita markkina-alueelle. Napuen Mamsellit ry historianelävöittäjä ystävineen sekä Napuen perinne ja tykit ry luovat vanhan ajan tunnelmaa pukeutumisellaan ja esiintymisellään.